Skip to content

Trainerszaken

Binnen Korvesta hebben we te maken met een grote diversiteit aan kinderen, die aan het korfballen zijn, of beginnen met korfbal. De Basis is dan ook het grootste probleem. Om dat allemaal aan te leren heb je als trainer een juiste scholing nodig (zie opleidingen). Daarnaast is het wenselijk dat je de juiste systematiek toepast voor het aanleren van  de basis vaardigheden. Om de trainers een ruggensteuntje te geven hebben we op deze pagina diverse zaken verzameld. Doe er je voordeel mee. We gebruiken deze voorbeelden ook tijdens de trainingsavonden, om de jeugd te laten zien hoe de verschillende technieken worden uitgevoerd.

Gooien

Om het gooien aan te leren, moet men de vaardigheden goed kunnen uitleggen. Vooral de stand en het uitstappen van de juiste voet.

Richting veranderen

Veranderen van richting is een wezenlijk onderdeel van het korfbal. Op de juiste manier wegstappen vereist een goede coördinatie.

Verdedigen

De juiste houding is voor een verdediger van groot belang. Je kunt invloed uitoefenen op de looprichting van je tegenstander.

Afstandschot

Een van de eerste vaardigheden die een lid moet hebben is die van het afstand schot. Veel oefenen en de juiste korfhoogte is van groot belang.

Strafworp

De strafworp is een complexe beweging, die veel inzicht in het bewegingspatroon vereisen van de nemer. Ook kun je de strafworp uitstekend gebruiken voor het aanleren van een doorloopbal (laatste stukje)

Doorloopbal

De doorloopbal is een aaneenschakeling van beweging. De totale beweging moet uiteen genomen worden bij het oefenen. De opbouw is belangrijk om het moment van balontvangst te oefenen. Het tweepassenritma aan het eind is voor velen een struikelblok.

Uitwijkbal

De uitwijkbal is een aaneenschakeling van bewegingen om de tegenstander te misleiden. Vooral de eerste aanzet moet vel en snel zijn.

Vrije worp

Voor de lichte overtredingen kennen we de spelhervatting. Bij de vrije worp gaat het om zwaardere overtredingen. De uitvoering doe je met twee ingespeelde spelers. De timing is van groot belang, evenals het aangeven van de bal.

SCHOT ACHTERWAARTS

Bij het schot, waarbij je als speler achterwaarts vrij probeert te komen is het van belang dat de stap achterwaarts groot is, om zodoende vrij te komen voor het schot.